De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave

Gezien het onderwerp van de film en de (Amerikaanse) hype rondom de film is het geen wonder dat ook hier de film 12 Years a Slave met een ruime meerderheid aan stemmen de winnaar van de Parel, de nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. Vanzelfsprekend had ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ deze prijs natuurlijk moeten winnen (oke, dat is mijn persoonlijke mening).

De hele maand juli kon via besteboekverfilming.nl gestemd worden op een van de genomineerde films of een boekverfilming naar keuze. In totaal zijn er 6700 stemmen uitgebracht. In 2013 kreeg Purge van Antti Jokinen de prijs voor de beste boekverfilming en in 2012 ging Voor ik doodga aan de haal met de prijs voor de beste boekverfilming.

De beste boekverfilmingen door de jaren heen

Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks Fruit, Doctor Zhivago, The English Patient, Breakfast at Tiffany’s en recenter Harry Potter. En nog steeds zijn veel van de films die uitkomen gebaseerd op een boek en worden de filmrechten van bestsellers al snel verkocht.

12 Years a Slave is een Amerikaanse historische dramafilm geregisseerd door Steve McQueen en gebaseerd op de autobiografie ‘Twelve Years a Slave’ (1853) van Solomon Northup. De film won in 2014 een Oscar voor Beste Film. Solomon Northup leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht niet alleen om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden.

Andere genomineerde voor de beste boekverfilming van 2014

Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson. Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Allan begint een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue.

Na het winnen van de brute Hongerspelen zijn Katniss en Peeta alles behalve veilig in THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE. Er gaan geruchten over een opstand tegen het Capitool. Een opstand die zij hebben helpen ontstaan. President Snow accepteert als enig excuus voor hun gedrag de overweldigende liefde die ze voor elkaar voelen. En tijdens hun verplichte zegetocht langs alle districten zullen ze de wereld hiervan moeten overtuigen. Als dat niet lukt, zullen er vreselijke consequenties zijn.

Het Capitool kondigt kort daarna de 75ste editie van de Hongerspelen aan. Deze heeft als ‘Quarter Quell’ speciale nieuwe regels en die doen iedereen versteld staan.

Boekverfilming van de bestseller van Herman Koch. De broers Serge Lohman (Daan Schuurmans), een politicus in de race voor het premierschap en Paul (Jacob Derwig), een mislukte geschiedenisleraar maar nu huisman, gaan met hun vrouwen Babette (Kim van Kooten) en Claire (Thekla Reuten) uit eten. Er wordt over koetjes en kalfjes gepraat, maar tegelijkertijd heerst er een duidelijke spanning. Ze vermijden het onderwerp waarvoor ze eigenlijk zijn samengekomen: hun kinderen. Die hebben iets verschrikkelijks op hun geweten wat hun toekomst kan verwoesten. Maar wie weet wat en hoever ga je als ouder om je kind te beschermen?

Oscar®winnaar Martin Scorsese verfilmde met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol de bizarre bestseller van voormalig multimiljonair Jordan Belfort. Met onder anderen Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jon Favreau en Matthew McConaughey. Het scenario is geschreven door Terence Winter, vaste schrijver van topseries The Sopranos en Boardwalk Empire.

Een verbijsterend verhaal over decadentie, hebzucht, totale gekte en hoe een steenrijke twintiger jarenlang ‘king of the world’ kon zijn. In ’87 geïntroduceerd in de wereld van het snelle geld door de gehaaide beurshandelaar Mark Hanna start Belfort op zijn 26e zijn eigen firma Stratton Oakmont.

PHILOMENA, geschreven door Steve Coogan en Jeff Pope, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Martin Sixsmith. De film is een hartverwarmend komisch drama van Stephen Frears dat op diverse filmfestivals door zowel pers als publiek omarmd werd. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Philomena Lee, die als tiener haar buitenechtelijke zoontje ter adoptie moest afstaan op aandringen van de Iers-Katholieke gemeenschap waar ze woonde.

Wanneer ze vijftig jaar later tracht haar kind terug te vinden en daarbij op veel verzet stuit vanuit de kerkelijke organisatie, krijgt ze hulp van BBC journalist Martin Sixsmith, die in het verhaal een mooie comeback ziet voor zijn onlangs geruïneerde carrière. Als echter alle puzzelstukjes op zijn plaats beginnen te vallen tijdens hun zoektocht, ontstaat een ontroerende vriendschap tussen beiden, gebouwd op het verlangen om de waarheid boven tafel te krijgen over het onrecht wat Philomena is aangedaan.

Deel de allerbeste!
de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  facebook0de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  twitter0de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  google0de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  reddit0de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  stumbleupon0de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  linkedin0de allerbeste.nl  De beste boekverfilming van 2014: 12 Years a Slave  email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Like ons voor updates