10 beste Coen brothers films

Joel en Ethan Coen, ook wel bekend als De gebroeders Coen of de Coen brothers, is een Amerikaans filmmakersduo, vooral bekend van eigenzinnige postmoderne misdaadkomedies als The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? en Burn After Reading, en neo noir-films als Blood Simple, Raising Arizona, Fargo en No Country For Old Men. Ook al vind ik bijna al hun films goed, er is maar één Coen brothers film die ik wel een stuk of vijftien keer heb gezien.

Kruimeldief Herbert McDunnough (Nicolas Cage) trouwt met voormalig agente Edwina ‘Ed’ McDunnough (Holly Hunter). Ze willen graag een kind, alleen blijkt zij onvruchtbaar te zijn. Daarom ontvoeren ze één van de vijf baby’s van meubelmagnaat Nathan Arizona (Trey Wilson). Er treden onverwachte complicaties op wanneer McDunnoughs ontsnapte gevangenismaten Gale (John Goodman) en Evelle Snoats (William Forsythe) langskomen. Omdat Nicolas Cage maar een middelmatige acteur is op nummer 10.

Julian Marty, de getormenteerde eigenaar van een bar in Texas, denkt dat zijn vrouw Abby weer overspel pleegt. Hij huurt de privé-detective Loren Visser in om haar te volgen en bewijzen te vergaren. Abby blijkt er inderdaad vandoor te zijn gegaan met een andere vent, namelijk Ray, die in Marty’s bar werkt. Als Marty hierachter komt, is hij furieus en wil hij dat Visser het koppel tegen een flink geldbedrag ombrengt…

De film volgt twee rivaliserende maffiabendes ten tijde van de drooglegging. De plaats van handeling wordt daarbij niet vermeld, maar de film werd gedraaid in New Orleans. Plot, karakters en dialogen zijn opnieuw schatplichtig aan het werk van Hammett, meer bepaald aan de roman The Glass Key uit 1931.

Barton Fink is een neo noir film uit 1991. De hoofdrollen worden vertolkt door John Turturro, John Goodman, Judy Davis en Michael Lerner. De film werd genomineerd voor drie Academy Awards en was in 1991 de grote winnaar van het filmfestival van Cannes, waar het onder meer de Gouden Palm won.

The Man Who Wasn’t There is een Amerikaanse misdaadkomedie uit 2001 onder regie van Joel en Ethan Coen. De productie werd genomineerd voor de Oscar voor beste cinematografie en de Golden Globes voor beste dramafilm, beste filmscenario en beste hoofdrolspeler in een dramafilm (Billy Bob Thornton). The Man Who Wasn’t There kreeg meer dan twintig andere prijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder zowel de BAFTA als de Satellite Award voor beste cinematografie en de prijs voor beste regisseur op het Filmfestival van Cannes 2001 (gedeeld met David Lynch voor Mulholland Dr.).

Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden… maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens, aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koud maken.De film had zeven Oscarnominaties, waarvan twee werden bekroond: Beste Originele Script voor de Coens en Beste Actrice voor McDormand. Joel Coen heeft ook een Britse BAFTA award gewonnen voor Beste Regisseur tijdens het Cannes film festival.

True Grit is een Amerikaanse western uit 2010. De hoofdrollen worden vertolkt door Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon en Josh Brolin.De film is net als de gelijknamige western uit 1969 gebaseerd op het boek True Grit (1968) van schrijver Charles Portis. Nadat ze ziet hoe haar vader vermoord wordt door Tom Chaney besluit de 14-jarige Mattie Ross deze moordenaar te vangen. Ze huurt de taaiste U.S. marshall, J. “Rooster” Cogburn, om haar te helpen. Mattie staat erop dat ze meereist met Cogburn, wiens drinkgedrag, luiigheid en algemeen veroordelend karakter haar vertrouwen in hem niet vergroot. Tegen zijn wil reist ze met hem mee door de Indiaanse streken om Chany te zoeken. Ze worden bijgestaan door Texas Ranger LaBoeuf, die Chaney wil hebben voor andere doeleinden. Dit onwaarschijnlijk trio staat vele gevaren en verrassingen te wachten op hun reis.

No Country for Old Men is een thriller uit 2007 met in de hoofdrol Tommy Lee Jones, Javier Bardem en Josh Brolin. De film werd gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Cormac McCarthy, die in 2007 een Pulitzer-prijs ontving voor zijn roman The Road. De film won twee Golden Globes en werd genomineerd voor acht Oscars. No Country for Old Men won er uiteindelijk vier, die voor “beste film”, “beste mannelijke bijrol” (Javier Bardem), “beste regie” (Joel en Ethan Coen) en beste “niet-oorspronkelijk scenario” (Joel en Ethan Coen). De film was daarmee de grote winnaar van de Oscaruitreiking van 2008.

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans ‘The Dude’ genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar ‘het geld’ is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen…

De door Homerus vastgelegde omzwervingen van Odysseus worden nog eens overgedaan in Mississippi, USA anno 1937. De drie gevangenen, Ulysses Everett McGill (George Clooney), Delmar (Tim Blake Nelson) en Pete (John Turturro) slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.

O Brother, Where Art Thou? zit vol met komische plots, dubbelzinnige verwijzingen en origineelste dialogen. In deze road movie gebeurt zoveel en zit zoveel detail op zowel de voorgrond als op de achtergrond dat je hem wel meerdere keren moet/kan kijken. Ook al had ik de film al 5 keer gezien, ik bleef steeds weer grappige achtergrond details vinden. O Brother, Where Art Thou? kreeg slechts een Golden Globe.

De filmmuziek van country, blues, bluegrass- en folksongs werd geschreven door onder andere T-Bone Burnett, maar staat ook vol met authentieke opnames uit de jaren ’30, evenals covers van evergreens uit die periode gezongen en gespeeld door moderne muzikanten. Het zorgde er zelfs voor dat bluegrass muziek weer populair werd in Amerika. George Clooney die ik hiervoor vooral kende van serieuzere rollen speelt ook echt een meesterlijke rol, en steelt de show met de meest komische gezichtsuitdrukkingen. Het album won dan ook een Grammy Award.

Een van de mooiste scene’s… Damn! We’re in a tight spot!

Deel de allerbeste!
de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  facebook0de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  twitter0de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  google0de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  reddit0de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  stumbleupon0de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  linkedin0de allerbeste.nl  10 beste Coen brothers films  email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Like ons voor updates