10 beste buitenlandse boeken aller tijden

10 beste buitenlandse boeken allertijden

De Lijst van de tien beste buitenlandse boeken is een via een internetstemming bepaalde rangschikking en werd georganiseerd door de NPS en NRC Handelsblad. De lijst is gebaseerd op omstreeks 5000 stemmen.

In één van de kritiekpunten die volgden op de lijst, werd gesteld dat winnaar In de ban van de ring haar eerste plaats meer aan de film had te danken dan aan het boek. Een ander kritiekpunt hield verband met het relatief gering aantal uitgebrachte stemmen, waardoor een publieksactie van Uitgeverij De Geus veel invloed leek te hebben en werken van Fredrikson en Proulx hoog op de lijst belandden.


De naam van de roos is de Nederlandse vertaling van het in 1980 door de Italiaanse schrijver Umberto Eco geschreven boek Il nome della rosa. De vertaling uit het Italiaans is van Jenny Tuins en Pietha de Voogd. In 1986 is het verhaal verfilmd als The Name of the Rose door Jean-Jacques Annaud met Sean Connery en Christian Slater in de hoofdrollen. In 1999 werd het boek verkozen in Le Mondes 100 boeken van de eeuw.


De broers Karamazov gaat over vier zoons die elk een motief hadden om hun vader te vermoorden. Het is een meeslepende roman waarin Dostojevski tegengestelde ideeën aan de orde stelt die vergaand actueel zijn: de verhouding tussen geloof en verstand, misdaad en gerechtelijke dwaling, christelijke gedachten en atheïstische ideeën


Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit. 1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.


The Shipping News is een boek van Annie Proulx, dat in 1993 is uitgegeven. De Nederlandse titel is Scheepsberichten. Met dit boek heeft Proulx verschillende literatuurprijzen gewonnen, waaronder in 1994 de Pulitzerprijs in de categorie fictie. Het boek speelt zich af aan de kust van het Canadese eiland Newfoundland, waar hoofdpersoon Quoyle worstelt om zijn leven weer op orde te krijgen nadat zijn overspelige vrouw overleden is.


Pride and Prejudice (Ned: Trots en Vooroordeel of Waan en Eigenwaan) is een roman, gepubliceerd in 1813, geschreven door de Britse schrijfster Jane Austen. Ze begon te schrijven aan het originele manuscript van Pride and Prejudice tussen 1796 en 1797, onder de titel First Impressions (met name omdat zij wilde benadrukken dat deze zoveel vooroordelen leveren, zie de Nederlandse vertaling van de titel). Maar een uitgever vond het niet goed genoeg waardoor ze het pas in 1811 herzag. Pride and Prejudice werd voor het eerst gedrukt in januari 1813, twee jaar na Sense and Sensibility, haar eerste boek, door de Military Library in Whitehall.


Reis naar het einde van de nacht (Frans: Voyage au bout de la nuit) is het romandebuut van Louis-Ferdinand Céline uit 1932, verschenen in Parijs. Reis naar het einde van de nacht beschrijft de wederwaardigheden van hoofdpersoon Ferdinand Bardamu, feitelijk een alter-ego van Céline.


Honderd jaar eenzaamheid (Spaans: Cien años de soledad) is een roman van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, in het Nederlands vertaald door C.A.G. van den Broek. Het boek is een kroniek van de familie Buendía, waarvan de stamvader het stadje Macondo stichtte. Over verschillende generaties heen wordt de familiegeschiedenis van de Buendía’s verteld, waarbij realistische elementen vermengd worden met magische gebeurtenissen en visionaire droomsequenties.


Oorlog en vrede is een roman van de Russische schrijver Leo Tolstoj, dat gaat over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk onder Napoleon (1805 – 1814). Het verhaal draait om de adellijke families Bezoechov, Bolkonski en Rostov en beschrijft het leven van deze families tegen de achtergrond van de oorlogen tegen Frankrijk, eerst onder aanvoering van tsaar Alexander I, later onder aanvoering van maarschalk Michail Koetoezov en zijn generaals Michail Barclay de Tolly en Pjotr Bagration. Het verhaal wisselt beschrijvingen van het leven bij de adellijke families thuis af met uitvoerige beschrijvingen van de veldslagen.


Levensbeschrijving van drie generaties vrouwen, tegen de achtergrond van de verstedelijking vanaf het Zweedse platteland en de vrouwenemancipatie. In 1998 kreeg Fredriksson de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek, voor de roman “Anna, Hanna en Johanna”.

de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  10 beste buitenlandse boeken
Elfen, orks, tovenaars en hobbits – de indrukwekkende epische saga van J.R.R. Tolkien behoort, zeker na de films van Peter Jackson, inmiddels tot de klassiekers van de westerse cultuur. Midden-Aarde is een tijdloze, zeer gedetailleerd geschilderde fantasiewereld, voornamelijk bewoond door Hobbits. Er is een magische Ring die beslist over voorspoed en verderf van de Aarde als geheel. Als de Ring in verkeerde handen is geraakt, gaan de Hobbits van de Gouw op expeditie om tenslotte de Ring te vernietigen in het vuur waarin hij lang geleden was gesmeed.

Het boek doet verslag van deze expeditie. Prachtig taalgebruik, fantasierijke details, avontuur, geloofwaardigheid en reminiscenties aan Angelsaksische sagen hebben dit kloeke werk tot een klassieker van de ‘fantasy’ gemaakt, een echt cult-boek, dat al hele boekenplanken aan secundaire literatuur heeft opgeleverd.

Deel de allerbeste!
de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  facebook0de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  twitter0de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  google0de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  reddit0de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  stumbleupon0de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  linkedin0de allerbeste.nl  10 beste buitenlandse boeken aller tijden  email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Like ons voor updates